Катехитичні курси

1. Вивчення Святого Письма.
2. Вивчення Житія святих. (Агіографія).
3. Церковна історія.
4. Історія Богослужіння.

Катехитичні курси поділені на групи:
,,Зернятко” – дошкільнята (воцерковлення, Причастя, програми розвитку дитини).
,, Ковчег” – молодшого шкільного віку( Біблія, Житія святих).
,,Скрижаль”—середнього шкільного віку(Біблія, історія Древньої Церкви).
,,Покров” – старшого шкільного віку (Біблія, твори Святих Отців).
,,Благовіст” – доросла група (Біблія, Історія Богослужіння).

ПРО ВАЖЛИВІСТЬ ХРИСТИЯНСЬКОГО ВИХОВАННЯ.

Духовне життя християн, які живуть в цьому гріховному світі, наповнене багатьма спокусами: підступне лжевчення новітніх сект, штучне прививання нехристиянських традицій, спробами замінити духовні цінності на матеріальні-фальшиві. І тому ми повинні боротися не тільки за себе, а і за свою сім’ю – чоловіків, дружин, дітей. І по відношенню, до дітей ми несемо дуже велику відповідальність. Чи все можливе ми зробили для того, щоб направити їх на шлях спасіння?
Батьки по різному бачать основну ціль виховання дитини. Деякі, велику увагу приділяють харчуванню дитини, для того щоб дитина виросла здоровою. Другі, стараються дати дітям гарну освіту. Треті, прикладають всі зусилля, щоб розвинути в дітях природні обдарування і мріють побачити в них талановитих музикантів, художників, чи вчених. Але виховуючи своїх дітей таким шляхом ми забуваємо слова Спасителя:
,, Шукайте перш за все Царства Божого і правди Його… ( Мф.6, 33.)
Таке недбале ставлення до дітей, яке ми не помічаємо, Іоанн Златоуст пояснює такими словами: ,, Коли ти бачиш, що який – небуть бродяга кривдить твою дитину, ти обурюєшся, злишся, гніваєшся і зліше звіря підскакуєш до лиця того, хто вдарив; а коли бачиш, як диявол кожного дня його кривдить, як демони приводять його до пороків, ти спиш, не обурюєшся, не сердишься, не забираєш сина у самого жахливого звіра.
Тому батьки повинні приймати активну участь у християнському вихованні, та формуванні світогляду своїх дітей. Людина може себе вважати сформованою тільки тоді, коли вона отримає знання про добро і зло і якщо воля цієї людини співпадає з волею Божою, тоді ця людина спрямована на творіння добра і вона зможе жити в цьому світі і не розчиняючись у ньому. Тому християнська освіта займає чільне місце серед усіх інших наук.
Зміст християнської освіти складається з комплексного розвитку особистості і реальної зустрічі цієї особистості з багатогранним церковним життям. Насамперед, необхідна для розвитку особистості постійна благодатна дія церковних таїнств, які дадуть можливість пізнати себе й устремління до духовного життя. Діти повинні мати можливість вивчати Святе Письмо, церковні богослужіння, творіння Святих отців, церковну історію й мистецтво. Також у дітей потрібно розвивати творчі здібності: хоровий спів, малювання, вишивка, флористика…
Викладачі духовного центру працюють, як із дітьми так і з дорослими. У зв’язку з цим бажано щоб батьки приймали активну участь у навчанні. Для цього потрібно сімейне відвідування богослужінь, спільна участь у загальних шкільних справах і вивчення церковних дисциплін дорослими паралельно з їхніми дітьми.